Sign in / Join
Bonus Malus

Bonus Malus närmar sig – är du redo?

Vi tror knappast att någon missat begreppet Bonus Malus, det nya skattesystemet som regeringen tagit fram i syfte att öka andelen miljöanpassade fordon och bidra till att uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta. Kortfattat betyder det att man premierar bilar med låga utsläpp och straffar törstiga bilar med höga utsläpp i hopp om att vi ska bli fler som köper bilar med lägre koldioxidutsläpp.

Den nya skatten gäller bara nya fordon av årsmodell 2018 och som registreras från 1 juli 2018. Skatten gäller i tre år men även efter det kan fordonsskatten bli högre än idag.

Och nu kan det börja bli bråttom för dig som funderar på att köpa en bil i år. För det finns faktiskt ett och annat att tänka på och med planering kan du se till att du hamnar på rätt sida om 1 juli, datumet som du ska lägga på minnet. På rätt sida menar vi att att det finns fördelar att göra köp både före 1 juli och efter 1 juli. Det beror helt enkelt på vilken typ av bil du köper.

Bilar med låga utsläpp under 60 gram koldioxid per km får en höjd premierabatt upp till 60 000 kr och som utbetalas efter 6 månader. Bilar med utsläpp över 95 gram koldioxid per km straffas (malus) med en avgift som ökar för varje gram som bilen släpper ut över gränsen på 95 gram. Avgiften är indelad i två olika spann, för koldioxidutsläpp mellan 95–140 g/km är avgiften 82 kr/gram och för bilar med utsläpp över 140 g/km är avgiften 107 kr/gram. Från och med år fyra och därefter får fordonet ”normal skatt” vilket innebär att koldioxidbeloppet blir 22 kr/g utöver 111 g för fordon som satts i trafik efter den 1 juli 2018.

Så vad betyder det egentligen? För dig som funderar på en elbil, gasbil eller laddhybrid är det efter 1 juli som gäller. Du som istället planerar att köpa en vanlig bensin eller dieselbil måste se till att köpa och få den inregistrerad före 1 juli. Självklart kommer den här nya fordonsskatten påverka bilhandeln i år då vi kommer få se en ökad efterfrågan på vanliga bensinare och dieslar under våren. Efter 1 juli kommer det vara nya elbilar, gasbilar och laddhybrider som bilhandlarna får sälja. Man kan också fundera på vad det innebär på sikt för bilmarknaden eftersom skatten sänks år fyra för den som köpt en ny bil efter 1 juli. Inte omöjligt att man väljer att behålla sin bil längre samtidigt som begagnade bilar som haft sin treårsperiod och sänkts i skatt, blir attraktiva på andrahandsmarknaden.

Det är inte helt lätt att ta till sig Bonus – Malus, men om du går i tankarna att köpa en bil i år bör du definitivt läsa på samt försäkra dig om att du hinner få din bil inregistrerad innan 1 juli – om det är en bensin- eller dieselbil du ska köpa.

Nedan har vi ett par exempel på hur den nya skatten slår på några bilar.

Källa tabell: Bil Sweden

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.