Sign in / Join
Streetsmart Cityskater

Nya eldrivna fordon på två och tre hjul från Volkswagen

Att eldrivna fordon ligger i tiden eller i alla fall inom en snar framtid har nog inte undgått någon. Och det behöver inte vara normalstora personbilar utan vi ser även mindre uppstickare ta plats, som till exempel Renaults Twizy. Ett annat bilmärke som också satsar på eldrivna fordon och som dessutom har som målsättning att bli världens största leverantör av eldrivna fordon är Volkswagen. Nu tar de ett helhetsgrepp på den eldrivna fria rörligheten genom att även utveckla så kallade ”mikromobilitetsprodukter”.

Volkswagen premiärvisade vid årets internationella bilsalong i Genève, ”Cityskater” – en smidig, eldriven, snart serieklar street–surfer avsedd för sista biten fram till slutdestinationen – och e-skoterkonceptet ”Streetmate” som klarar lite längre sträckor (räckvidd: upp till 35 km) och därför passar utmärkt att pendla till och från jobbet med.

Streetmate är enkel att köra och äga. Ett tryck med tummen på en knapp på handtaget är till exempel allt som krävs för att aktivera eldriften. Låsningsfria bromsar (ABS) med perforerade skivor ser till att sakta ned och stanna Streetmate på ett säkert sätt – under inbromsning återvinner elmotorn i bakhjulsnavet energi. Genom att välja ”Eco”-läget kan man förlänga räckvidden. I Europa krävs det att man har körkort och använder hjälm för att få köra Streetmate som också måste vara registrerad och försäkrad på vanligt sätt.

Eldrivna Cityskater rullar fram på tre hjul (två fram, ett bak; med drivning bak). Till skillnad från en vanlig skateboard eller skoter har Cityskater en hjulförsedd fotbräda för respektive ben. För stabiliteten svarar en reglerstång. Styr gör man på samma sätt som när man åker skidor, alltså genom att helt intuitivt flytta kroppsvikten från det ena benet till det andra.

Cityskater kommer att lanseras på marknaden före årsskiftet. Det finns ännu ingen information att ge om den svenska marknaden.

Fakta om Streetmate och Cityskater:

  • För mobilitet i city: Volkswagen presenterar spännande eldrivna fordon för stadstrafik – street-surfern ”Cityskater” och konceptscootern ”Streetmate”.
  • Tysta: Med Volkswagens nya kortdistansfordon kör man inte bara omkring tyst utan också utsläppsfritt i stan.
  • Två eller tre hjul: Streetmate (en eldriven skoter på två hjul) och Cityskater (en trehjulig, elektrisk street-surfer för sista biten fram) kompletterar Volkswagens utbud av eldrivna fordon.
  • Precis som man vill ha det: Volkswagens mobilitetsprodukter är mer än någonsin skräddarsydda efter användarnas krav.
  • Världspremiär för Streetmate: Den eldrivna konceptskotern Streetmate kan köras både stående och sittande.
  • Snabb och flexibel: Streetmate väger 65 kg, har en topphastighet på 45 km/h (elektroniskt begränsad) och en räckvidd på upp till 35 km.
  • Cityskater med tre hjul: Nya Cityskater är en eldriven street-surfer för de sista kilometrarna fram.
  • Förvånansvärt snabb: Cityskater har en topphastighet på 20 km/h och är konstruerad för en räckvidd i stan på upp till 15 km.
  • Lätt – och enkel att ha med: Cityskater väger endast 11,9 kg. Den är enkel att ha med sig på bussen och tåget och kan också fällas ihop och stuvas in i bagageutrymmet på en bil.

 

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.