Sign in / Join

Dacia Sandero Stepway – liten SUV för liten plånbok

Att något är billigast i en kategori förknippas ofta med att varan är dålig. Och om vi då kikar in i det täta och heta segmentet B-suvar där prislappen numera kan glida över 200.000 kr med vissa självklara tillval. Hur ska då Dacia, som har ett namn som klingar öststat och gammalt, klara sig mot konkurrenterna  – även om de erbjuder ett lågt pris.

Motorkvinnan bestämde sig för att titta närmare på deras minsta SUV, Dacia Sandero Stepway, och tog sig till en bilhall i Stockholmsområdet. Första intrycket är att Stepway verkligen är en liten nätt bil. Men med rails på taket, hög markfrigång och hasplåtar blir känslan av en crossover mer påtaglig. Och för de som funderar på säkerheten. Ja det finns airbags om ni nu hört något annat påstås. Faktum är att den här bilen kan jämföras med en bil som har tio år på nacken. Vilket leder oss in på familjen som Dacia tillhör, Renault. Dacia Sandero Stepway är egentligen en tio år gammal Renault.

För sitt pris – en godkänd crossover
Det här är en bil utan lull-lull, även om en del saker finns att beställa som tillval. Något som vi förväntar oss ska finnas i alla bilar, framför allt i de som utger sig för att vara en SUV, är ett mittarmstöd. Det fanns inte med i standardutförandet, men däremot som tillval. Inställningen av höjden på förarstolen upplevde vi som aningen omständlig. Men stolarna fram ger vi väl godkänt när det gäller klädsel och komfort (med den låga prislappen i bakhuvudet), vi satt faktiskt ganska bekvämt.

Tillhör du kategorin som gärna slänger en blick i spegeln på solskyddet kommer du, om du sitter i förarstolen, behöva skaffa en make up-spegel och sätta dit själv. Det är en av de små sakerna som man sparat in på. Något som var riktigt positivt var mediabiten som oväntat stoltserade med en 7 tums pekskärm med inbyggd navigator. Ljudet var kanske inte det bästa vi hört, men långtifrån det sämsta. Med andra ord fullt godkänt ljud. Bilen upplevde vi stundtals som bullrig, fast det var ändå betydligt mindre buller än vi förväntat oss. Som övriga tillval förutom mittarmstöd finns bland annat automat och backkamera, även dessa till ett överkomligt pris.

För en prislapp från cirka 115.900 kr är Dacia Sandero Stepway ingen dålig bil. Är du ute efter en billig bil som har ett tufft utseende, ökad markfrigång och kan erbjuda det mest grundläggande i fråga om ljud och utrymme. Då tycker vi att du ska kika på den här bilen och ta en provtur. Kanske räcker den för dina behov?

Slutligen. Hur stor uppmärksamhet får man av en försäljare när man kliver in i en stor bilhall och pekar på en Dacia istället för en dyrare och tjusigare Volvo eller Renault? I vårt fall full uppmärksamhet. Vi fick en säljare som verkligen gjorde sitt jobb och dessutom bjöd på mycket fakta och kunskap, även om besöket slutade med att han ledde oss mot avdelningen med Renault.

 

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.