Sign in / Join

DS 3 Crossback – en glittrande kompakt SUV som även kommer som elbil

För mindre än ett år sedan skrev vi om DS 7 Crossback. En bil som vi föll för sett till design och material men som vi aldrig provkört. Och kanske var inte bilen rätt för vår marknad eftersom den lyser med sin frånvaro på gatorna. Om det var storleken som felade eller om det kändes ovant med den futuristiska interiören, kanske lillasyster DS 3 Crossback kommer lyckas bättre.

Visst hittar vi även i DS 3 en avskalad interiör med återkommande diamantformationer, DSs signaturmotiv, och full med high-tech. Men storleksmässigt är DS 3 en kompakt SUV med hög markfrigång som mäter smidiga 4.12 meter på längden och som har en framsida som känns muskulös med sin grill. 

Inuti finns det en premiumkänsla med högklassiga material vilket man kan se på den exklusiva nappaläderklädseln med pärl- eller diamantformade stickningar. DS 3 Crossback har förstås den senaste tekniken som en digital instrumentpanel, laddplatta för mobiltelefoner, Apple Carplay, head up-display och en 10.3 tum pekskärm.

DS 3 har utrustats med ett flertal innovationer och förarhjälpmedel som underlättar för både förare, passagerare och medtrafikanter, som bland annat DS Matrix LED Vision, DS Drive Assist, Active Safety Break, DS Park Pilot och DS Smart Access.

– DS 3 Crossback positionerar sig perfekt som representant för den andra generationens DS-modeller, än mer förfinad och med hög teknologi. Med DS 3 Crossback skriver DS Automobiles ett nytt kapitel i vår historia: genom elektrifiering. DS 3 Crossback E-Tense är 100 procent elektrisk, utan att på något vis kompromissa med designen och utformningen, säger Yves Bonnefont, VD för DS Automobiles.

Nya DS 3 Crossback lanseras med en helt ny bensinmotor i Puretech 155 hk, med 8-stegad automatisk växellåda (EAT8), samt med en Puretech 130 hk- och en Puretech 100 hk-motor. Dessa motorer är kompatibla med Euro 6.3-standards. Dessutom erbjuds nya DS 3 Crossback med dieselmotorerna BlueHDI 130 hk och BlueHDI 100 hk.

Under senare halvan av 2019 är det dags för DS 3 Crossback i en E-Tenseversion och kommer då att finnas med en el-drivlina med en räckvidd på över 300 kilometer (baserat på WLTP-körcykeln). Denna drivlina kommer inte påverka det interiöra utrymmet negativt eftersom batterierna är placerade under golvet. Dessutom kommer batterierna att ha en snabbladdningsfunktion där de laddas till 80 procent på 30 minuter.

Förfining och uppmärksamhet på detaljer är vad franska lyxmärken är kända för och med DS Crossback-serien ser de ut att ha lyckats. Ta bara till exempel vad skönt namnen klingar som de gett sina fem utrustningsnivåer, Montmartre, Bastille, Performance Line, Rivoli och Opera. När det gäller färger finns det tio olika karossfärger, tre olika takfärger och tio olika fälgalternativ .

DS 3 Crossback kommer troligen att försöka konkurrera om köparna med främst Audi Q2 och MINI Countryman. Hur det kommer att gå får vi en fingervisning om när Nya DS 3 Crossback lanseras i Sverige i början av 2019.

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.
TagsDS