Sign in / Join

Nu blir det möjligt att få klassiska Jaguar E-TYPE som elbil

Det är ungefär ett år sedan som Jaguar Land Rover i London avslöjade en Jaguar E-TYPE som byggts om för eldrift. Något som fick mycket uppmärksamhet och skapade en efterfrågan hos nyfikna och ivriga kunder. Jaguar Classic har nu bestämt sig för att påbörja en ”produktion” inriktad på E-TYPE ombyggd till elbil, där utgångspunkten är versionen med den sexcylindriga motorn.

I elbilsversionen ersätts den sexcylindriga bensinmotor med en elmotor som levererar 220 kW samt ett batteri på 40 kWh. Med det paketet gör den 0-100 km/h under sju sekunder. Inte långt ifrån originalet med sex cylindrar.

Förlagan för “nya” E-TYPE Zero är serien 1.5 Roadster från 1968, och teknikerna har gjort sitt yttersta för att allt så mycket som möjligt ska se ut precis som det en gång gjorde på 1960-talet. Därför har litiumjonbatteripaketet, som svarar för drivningen av bilen, samma dimensioner som den ursprungliga 6-cylindriga XK-motorn, och också samma vikt. De experter som tagit fram bilen, har dessutom sett till att paketet ligger exakt på samma plats som den bensinmotor den ersatt.

Längst fram ligger batteripaketet (40 kWh), och precis bakom detta elmotorn, där växellådan en gång satt monterad. En lång rad komponenter återfinns i övrigt i helt nya Jaguar I-PACE. Genom att placera de olika komponenterna på samma plats som tidigare, har man sett till att bilens ursprungliga struktur, inklusive bromsar och upphängning, inte har behövt förändras. Därför uppför sig denna Jaguar E-Type också som den ursprungliga modellen.

Tim Hanning, direktör för Jaguar Land Rover Classic, berättar så här om projektet:
“Vi har verkligen tagits på sängen av de positiva reaktionerna som Jaguar E-TYPE Zero Concept fått under det senaste året. Att vi framtidssäkrar nöjet med klassiska bilar innebär en stor vinst för Jaguar Classic. E-TYPE Zero tydliggör det fantastiska arvet från Jaguar E-TYPE, och expertisen samt de hantverksmässiga färdigheterna hos Classic Works. Samtidigt visar vi med detta Jaguar Land Rovers dedikation för att skapa bilar med nollutsläpp som genomgående tema i vår verksamhet – även hos Jaguar Classic”.

Med E-TYPE Zero har man försökt ligga så nära specifikationerna för originalmodellen som möjligt, undantaget ett par uppdateringar. Kupén ser i princip ut som den gjorde 1968 medan man av hänsyn till energieffektiviteten bytt ut glödlamporna i strålkastarna mot moderna LED-lampor. Nya E-TYPE har en räckvidd på 270 kilometer.

Det finns två sätt att få Jaguar E-TYPE som elbil. Antingen kan man komma med sin egen E-TYPE, om man nu har turen att ha en sådan stående i garaget. Har man inte det kan man också köpa en Jaguar Classic som köpts, renoverats och konverterats.

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.
TagsJaguar