Sign in / Join
Miljödebatten

Extremvärmen och klimatdebatten har påverkat bilägarna

Att sommarens extremvärme med skogsbränder och klimatdebatten som följde har fått många bilägare att ändra sina vanor, det visar en ny undersökning från bilauktionssajten Kvdbil.se. Fler än var fjärde har ändrat sitt beteende för att minska utsläppen.

Undersökningen som genomfördes tidigare i höstas visar att 26 procent av bilägarna ändrat sina vanor efter sommarens extremvärme. Flest har valt att köra mindre (13%) följt av att köra mer miljösmart (10%). Fem procent har eller planerar att köpa en mer miljövänlig bil. Trots att en stor andel förändrat sitt beteende är det fortfarande 70 procent som uppger att de inte ändrat sina vanor.

– Undersökningen visar på en ökad medvetenhet om att vi måste minska på utsläppen och att de som äger en bil kan göra skillnad, kommenterar Karl Danowsky Prytz, marknads- och produktchef på Kvdbil.se.

Framförallt är det kvinnor och äldre som ändrat sina vanor. 23 procent av männen mot 28 procent av kvinnorna har förändrat sitt beteende. Undersökningen visar vidare att äldre påverkats mer än yngre. Inom åldersgruppen 56-79 år har 35 procent ändrat sitt handlande mot 19 procent i åldern 16-34 år.

– Kvinnor är bättre på att tänka miljö än män. Vi ser det även i försäljningsstatistiken där kvinnor tenderar att göra mer miljösmarta val. Det finns också en generell trend att miljö blivit viktigare vid val av ny bil, kommenterar Karl Danowsky Prytz, marknads- och produktchef på Kvdbil.se.

I september förra året angav 29 procent att miljö var en av de tre viktigaste faktorerna vid val av ny bil. Idag är det 37 procent, enligt samma undersökning.

– Att byta till en bil som lämnar mindre utsläpp kan göra stor skillnad för både miljö och plånbok. En supermiljöbil är fortfarande dyr i relation till prestanda. Ett alternativ är att köpa en nyare begagnad bil som är bränslesnål, kommenterar Karl Danowsky Prytz, marknads- och produktchef på Kvdbil.se.

Har klimatdebatten påverkat bilanvändandet?

Total Man Kvinna 16-34 år 35-55 år 56-79 år
Ja, jag kör mindre 13% 10% 17% 10% 11% 19%
Ja, jag har köpt/planerar på att köpa en mer miljövänlig bil 5% 6% 4% 6% 6% 4%
Ja, jag kör mer miljösmart 10% 11% 9% 8% 8% 14%
Nej 70% 75% 66% 75% 76% 60%
Vet ej 4% 2% 6% 6% 3% 5%

Frågan som ställdes: Har klimatdebatten, den varma sommaren påverkat dig i hur du använder din bil?

 

 

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.
Tagsmiljö