Sign in / Join

Rädd för att bli lurad när du ska köpa en begagnad bil?

Är du rädd för att du ska bli lurad när du ska köpa en begagnad bil?

I så fall är du långt ifrån ensam. Vi har nog alla känt en oroskänsla när vi är redo att slå till på ett så stort köp som en bil är. Den som säljer bilen vill ju inget annat än att sälja den och kommer därför självklart bara säga fördelaktiga saker om bilen. Varför berätta om en gammal brand i motorn eller nämna att bilen haft sju ägare de senaste två åren. Om den som säljer bilen ens känner till det.

En Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten Kvdbil visar att de flesta svenskar känner sig oroliga att bli lurade när de ska köpa en bil begagnat. Och varken privatpersoner eller bilförsäljare inger förtroende. I undersökningen anger 11 procent att de är väldigt oroliga över att bli lurad när de ska köpa en begagnad bil, medan 43 procent att de är ganska oroliga. 35 procent angav att de inte är så oroliga och 4 procent att de inte är oroliga alls. Sju procent svarade vet ej.

Undersökningen visade också att kvinnor är mer oroliga än män när de ska köpa en begagnad bil.

Det finns en oro och den är befogad. Dagligen kan vi läsa om människor som har blivit lurade när de ska köpa en bil. Ett varningstecken är när den som säljer inte kan eller vill redovisa information kring bilens historik såsom servicebok, kvitton eller besiktningsprotokoll, säger Benny Karlsson, marknadschef på bilauktionssajten Kvdbil.

Kvd har listat några punkter som du ska tänka på när du köper en bil.

  • Ta reda på att det inte finns skulder på bilen
  • Kontrollera att säljare är ägare av bilen
  • Kolla dokumentationen såsom servicebok och besiktningsprotokoll
  • Låt någon oberoende aktör testa och provköra bilen
  • Gör en värdering på bilpriser.se
  • Skriv alltid ett köpekontrakt
Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.

Leave a reply