Sign in / Join

Uppdaterad MINI blir ännu mer brittisk

Det är få bilar som kan frammana en reaktion, oftast positiv, på det sätt som MINI lyckas med. Även hos dem som aldrig skulle kunna tänka sig äga en MINI. Vissa beskriver den lilla bilen som tuff, andra säger att den är söt. Något annat som man också kan säga om MINI – den är väldigt brittisk!

MINI har uppdaterat MINI 3-dörrarsmodellen, MINI 5-dörrarsmodellen och MINI Cabrio. De nya modellerna innefattar designförbättringar, innovationer inom kör- och motorteknik, möjligheter till omfattande individualisering och digitalisering samt energi- och miljöeffektiva motoralternativ.

Men för att återknyta till det brittiska. MINIs utsida, som redan idag sticker ut, har fått en iögonfallande uppdatering i form av LED-bakljus med Union Jack-design. Den brittiska flaggan kommer också att synas på instrumentpanelen. Och nu skulle det nästan kännas naturligt att säga att “Rule Brittania” spelas varje gång man öppnar bildörren – men det gör den inte. Däremot projiceras MINI-loggan på marken när dörren öppnas.

Det finns gott om tekniska uppdateringar. Exempelvis kan modellerna förses med adaptiva strålkastare baserade på LED- och Matrix-tekniken som anpassar hel- och halvljus efter siktförhållandena och automatiskt bländar av de sektioner av ljuskäglan som kan blända mötande trafik.

– Vi har lyssnat till MINI-kunderna och satt samman ett koncept som tilltalar denna miljömedvetna, innovativa och upplevelseorienterade grupp. Det är en alldeles unik känsla att sitta i en MINI och känna den direkta återkopplingen från motor, växellåda och styrning. Det går inte att låta bli att le, säger Anders Brocknäs, President MINI Northern Europe.

De nya modellerna kommer med nya motor- och växellådsalternativ som framhäver bilens sportiga egenskaper, men inte på miljöns bekostnad. De nya motorerna har i genomsnitt fem procent lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp och finns i varianter mellan 136 hk upp till 231 hk.

Andra nyheter är multifunktionsratt, radio och navigationssystem med 6,5-tums färgskärm, nya lättmetallfälgar, en ny logotyp där loggan nu blivit tvådimensionell istället för tredimensionell, möjlighet att individualisera med MINI Yours Customized samt utökat sortiment av läderklädsel, inredningar och färglinjer.

MINI har precis som många andra tagit fasta på vår utbredda digitala livsstil och erbjuder flera digitala tjänster. Exempelvis kan appen MINI Connected styra vissa funktioner i bilen från mobiltelefonen. Man kan få realtidstrafikinfo och kartinformation och ruttplanering kan överföras till bilens navigationssystem. Med spårningsfunktionen Find Mate kan man till och med tagga saker som väskor och på så sätt förhindra att de tappas bort eller glöms kvar.

 

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.