Sign in / Join

Hyundai lanserar vätgasbilen NEXO

Visst är det spännande att följa utvecklingen av miljövänligare bilar. Vissa bilmärken har kommit längre än andra när det gäller att ta fram nya bilar med lågt utsläpp.

Hyundai som var det första bilmärket i världen att serietillverka bränslecellsbilar meddelade nyligen att deras nya bränslecellbil och teknologiska flaggskeppsmodell döpts till NEXO. Genom att öka utvecklingstakten för lågutsläppsbilar hoppas Hyundai kunna nå företagets uppdaterade mål att lansera 18 miljövänliga modeller till 2025. 

”Vätgasenergi är nyckeln till ett hållbarare samhälle, och Hyundai Motor Company har redan en tätposition inom vätgasteknologi med lanseringen av bränslecellsbilen ix35 Fuel Cell”, säger Dr. Woong-chul Yang, Vice Chairman, i Hyundai Motor Company. ”Vårt arbete för en bättre värld ger resultat, och idag är jag stolt över att kunna presentera vår andra generation bränslecellsbil, som är en höjdpunkt för våra spjutspetsteknologier.”

NEXO är Hyundais andra generation bränslecellsbil och kommer att lanseras i Sverige och på utvalda marknader under 2018. NEXO höjer ribban genom att erbjuda en räckvidd på 800 km, hela 206 km längre än den hyllade föregångaren ix35 Fuel Cell. Den erbjuder också bättre prestanda än föregångaren med snabbare acceleration och mer kraft. Tester visar att NEXO klarar extrema klimat och startar inom 30 sekunder även om nattemperaturen skulle krypa ner mot -30°C. På sommaren erbjuder NEXO utmärkt kylning även i temperaturer upp till +50°C. 

NEXO är Hyundais första bil som från början är konstruerad för bränslecellsteknologi. Den nya plattformen ger en rad fördelar:

  • Lägre vikt 
  • Bättre effekt/viktförhållande 
  • Snabbare acceleration 0–100 km/h jämfört med ix35 Fuel Cell 
  • Större kupéutrymme 
  • Batteriet är placerat i bagageutrymmet 
  • Förbättrad design på bränslecellerna 

Laddad med smart teknik
Förutom att NEXO fokuserar på miljöaspekter och troligen kommer marknadsföras som en miljövänlig bil, är den också utrustad med avancerad teknik. Till exempel vad sägs om att bara trycka på en knapp så kommer bilen på egen hand köra in och ut ur parkeringsfickor (Remote Smart Parking Assist). Och du behöver inte ens sitta i bilen.

Deras Blind-spot View Monitor med kamera är en nyhet i bilbranschen. Vid filbyten visas NEXO bakifrån och från sidorna på en skärm mitt på instrumentpanelen. Hyundai är den första biltillverkaren som erbjuder dödavinkelvarning med video från bilens båda sidor. En annan nyhet är Lane Following Assist, ett system som automatiskt justerar styrningen så att bilen hela tiden håller sig i mitten av filen upp till en hastighet på 145 km/h.

Specifikationer
Mått: Längd: 467 cm, Bredd: 186 cm, Höjd: 163 cm, Axelavstånd: 279 cm
Kraft: 135 kW (Bränslecell: 95 kW, Batteri: 40 kW)
Motor: 120 kW (Vridmoment 395 Nm, 0-100 km/h: 9,5 s)
Räckvidd: 800 km (beräknad)

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.