Sign in / Join

Nu får kvinnorna i Saudiarabien köra bil – inte en dag för tidigt

För snart en månad sedan togs ett stort steg framåt för kvinnorna i Saudiarabien när kung Salman bin Abdul Aziz upphävde förbudet mot att landets kvinnor får köra bil. Ett förbud som varit en stark symbol för landets hemska kvinnoförtryck. Beslutet är dock inget som kan träda i kraft över en natt, utan planen är att kvinnorna ska få börja köra bil från juni 2018.

Argumenten som funnits till stöd för förbudet mot att kvinnorna ska få köra bil är en skrämmande läsning. Eller faktiskt också en roande läsning om man verkligen läser vad som står där. Att det helt enkelt är olämpligt för kvinnor att sitta bakom ratten – eller att manliga förare inte skulle kunna hantera kvinnliga medtrafikanter. Samtidigt har det också hävdats att ett upphävande av förbudet skulle leda till att de saudiska kvinnorna blir promiskuösa och leda till den saudiska kärnfamiljens kollaps. Eller vad sägs om det som en iman hävdat – bilkörande kan skada kvinnors äggstockar.

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.