Sign in / Join

Nya besiktningsregler – hundratusentals riskerar körförbud i maj

De nya besiktningsreglerna som träder i kraft den 20 maj är en anpassning till EU-lagstiftningen och berör cirka 4,5 miljoner fordonsägare. I glappet mellan de nya och gamla reglerna gäller det för fordonsägare att se upp så att deras fordon inte får körförbud.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som ligger närmare i tid.

– Därför bör alla fordonsägare kontrollera vilket datum som gäller för dem, speciellt om deras fordon är besiktat i början av sin senaste besiktningsperiod, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Cirka 300 000 fordon riskerar att få körförbud i maj 2018 till följd av att reglerna ändras, om de inte besiktas i tid. Ytterligare 300 000 fordon riskerar att få körförbud i nära anslutning till det datumet.

För att underlätta övergången införs en tillfällig övergångsregel som innebär att den som äger ett fordon kan besikta det mellan den 1 januari och den 19 maj 2018. Det gäller även för A-traktorer, som med de nya reglerna måste besiktas.

För att underlätta har Transportstyrelsen tagit fram en ny sökfunktion på sin webbplats. Där kan fordonsägare enkelt söka på sitt registreringsnummer och direkt få svar på när det är dags för besiktning.

– Fordonsägare måste också vara uppmärksamma på att datumet för nästa besiktning som står på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt, eftersom det datumet baseras på de nuvarande reglerna, säger Anders Gunneriusson.

Förändringar som berör flest

Personbilar ska besiktas

    • första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
    • andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
    • därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.
  • Krav på besiktning införs för A-traktorer.
  • Fordon – oavsett vikt – som är äldre än 50 år och inte används i yrkestrafik samt motorcyklar som är äldre än 40 år behöver inte besiktas. Detta under förutsättning att fordonet har gått igenom en godkänd kontrollbesiktning under de senaste 24 månaderna före den 20 maj 2018.

Du kan läsa mer om reglerna här

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.