Sign in / Join

Nya Volvo V60 är arvtagaren till V70

Säg hej till nya folkbilen och den nya storsäljaren. På uppfarten till en villa i Stockholmsområdet hade nya Volvo V60 världspremiär tidigare i veckan. Valet av plats för pressvisningen gav en tydlig signal om vilken målgrupp Volvo riktar sig mot.

Nya V60 är en femdörrars herrgårdsvagn byggd på Volvo Cars SPA-plattform, något som den delar med den prisbelönta, nya XC60 och fyra bilar i den exklusiva 90-serien. Volvo som alltid förknippats med säkerhet och att vara praktisk har med sina senaste lyckade lanseringar nu satt ribban högt när det gäller även utseendet. V60 är en riktigt elegant bil med mer teknik, lyx och utrymme än tidigare. Den känns som en naturlig arvtagare till gamla V70, mer än vad V90 gör och det är inte en alltför avancerad gissning att det kommer finnas många nya V60 på våra vägar i många år framöver. Och för de som funderar på att ta steget till villa, vovve och Volvo, de kommer inte att behöva skämmas med den här kombin på uppfarten.

— Kombiföraren är en viktig kund för vår verksamhet och har varit det i generationer, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars. Nya V60 hedrar den traditionen, men tar den samtidigt mycket längre.

Interiören i Volvo V60 är modern, minimalistisk och elegant. I mittkonsolen finns den stora pekskärmen på 9 tum som kan ses som själva navet för komfortfunktionerna. Infotainmentsystemet Sensus som är helt kompatibelt med Apple CarPlay, Android Auto och 4G gör att föraren hela tiden kan vara uppkopplad. Systemet har surfplatteliknande egenskaper som kombinerar bilens olika funktioner, navigering, uppkopplade tjänster och underhållningsappar.

476,1 centimeter lång är bilen, vilket innebär flera centimeter längre än den gamla V60. Även om den är smalare och lägre, kommer den med ökat innermått. Motorhuven är lång, sidorutorna djupa och långa. Lastutrymmet upp till ovankanten på bakre ryggstödet (inklusive utrymmet under golvet) är på 529 liter. Med ryggstödet fällt ryms 1364 liter. 

Volvo som är välkänt för sin säkerhet har fyllt V60 med senaste säkerhetsteknik och funktioner som ingår som standard, inklusive avancerade förarassistanssystem. V60 är utrustad med City Safety autobroms som inte bara upptäcker andra bilar utan även cyklister, fotgängare och större djur. Pilot Assist-systemet som hjälper föraren med styrning, acceleration och inbromsning på vägar med tydliga vägmarkeringar i hastigheter upp till 130 km/h har uppgraderats med förbättrad prestanda vid kurvtagning.

— V60 är verkligen mittpunkten för varumärket Volvo, säger Robin Page, Senior Vice President Design på Volvo Cars. Den är förfinad, har väl avvägda proportioner och en elegant chassisättning, samtidigt som den är praktisk och mångsidig.

Precis som för nya XC40 finns möjlighet att prenumerera på nya V60 genom Volvo Cars nya abonnemangstjänst Care by Volvo.

Volvo har öppnat orderböckerna och den som vill kan också bygga sin nya V60 på deras hemsidaDe motorversioner som släpps först är två framhjulsdrivna dieslar och en fyrhjulsdriven bensinvariant. Dessa modeller går att få i utrustningsnivåerna Momentum och Inscription.

D3 FWD 150 hk Momentum manuell och automat kostar från 317 000
D4 FWD 190 hk Momentum manuell och automat kostar från 337 000
T6 AWD 320 hk Momentum automat kostar från 397 900

Tillägg för automatlåda är 19 900 kronor.
Tillägg för Inscription är 49 000 kronor på samtliga tre varianter.

Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60Nya Volvo V60

 

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.
TagsVolvo