Sign in / Join

Storsäljaren Kia Ceed visar upp en ny sportigare Kia Ceed

Snart är det dags för bilsalongen i Genève. En av bilarna som ska få publik premiär där är nya Kia Ceed. Ceed är Kias mest sålda modell i Sverige och har legat på den svenska försäljningslistans topp tio under flera år. 

Nya Ceed byggs i Europa på en ny plattform och modellen är också helt och hållet utvecklad och designad här. Bilen har anpassats för europeiska vägar och köregenskaperna har förfinats jämfört med föregångaren med bland annat bättre följsamhet i chassiet och mer skärpa i styrningen som förmedlar närvaro till föraren. Komforten har det också skruvats på lite genom bland annat ljudtester på svenska vägar av skiftande kvalitet.

Den nya modellen har en design inspirerad av familjemedlemmen och femdörrarscoupén Stinger, vilket betyder en sportigare look. Nya Ceed har en längre motorhuv och är 20 mm bredare (1 800 mm) och 23 mm lägre (1 447 mm) än föregångaren. Förutom en ny design kommer den med nya drivlinor, avancerade säkerhetssystem och förfinade köregenskaper. Bagageutrymmet rymmer 395 liter. Interiört kommer nya Ceed med finare materialval, en renare design och en ergonomiskt förarcentrerad utformning med en pekskärm i fokus med de flesta kontroller samlade nedanför.

Säkerhetsutrustningen är omfattande, bland annat aktiv filkörningsassistent (Lane Following Assist), kollisionsvarnare och autobroms med fotgängarskydd. 

Bland motoralternativen finns två nya motorer: 1,4 T-GDi bensin på 140 hk och 1,6 CRDi diesel på 136 hk med SCR/AdBlue-avgasrening. Både bensin och diesel erbjuds med sexväxlad manuell växellåda eller sjuväxlad dubbelkopplingslåda, DCT.

Efter sommaren börjar halvkombimodellen av nya Ceed säljas.

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.