Sign in / Join

Privatleasing är här för att stanna

Privatleasing fortsätter att vara ett populärt sätt att äga en bil. MRF (Motorbranschens Riksförbund) räknar med att det i år kommer levereras totalt 45 000 privatleasade bilar.

Privatleasing har ju som bekant även förekommit i varnande rubriker på löpsedlar och artiklar. Att det blir dyrt i slutändan och att man blir lurad genom otydliga villkor. Ligger det någon sanning i det kan man då fråga sig? Både ja och nej. Att läsa igenom avtal och villkor kan vara krävande, men dock viktigt eftersom du som kund oftast har försäljarens fina argument och svar i närminnet. Men som kund har vi alltid ett eget ansvar. Dessutom är det bra att jämföra olika leasingavtal även om det är svårt då innehållet mellan företagen och avtalen varierar.

Den kritik som framkommit kring privatleasingen handlar främst om att man inte förstått att det blir dyrt om man önskar bryta avtalat i förtid, om man kör fler mil än avtalad körsträcka blir man övermilsdebiterad. Och till sist men inte minst, frågan kring slitage, vad är normalt respektive onormalt slitage.

Nu har MRF tagit fram en informationsbroschyr riktad till konsumenterna där de informerar på ett lättöverskådligt sätt om privatleasingen. Den vänder sig till dig som funderar på en privatleasad bil eller nyligen leasat en. I broschyren ”Privatleasing – att tänka på när du leasar bil” beskrivs bland annat vad du som kund ansvarar för, villkor i leasingavtalet som är viktiga att känna till och återlämnandet. Andra halvan av broschyren innehåller exempel med bilder på vad som är normalt och onormalt slitage efter den vanligaste innehavstiden tre år och 4 500 mil. Länk till broschyr finns längre ned.

Privatleasing MRF

På nätet finns det ett par sajter som har specialiserat sig på att opartiskt jämföra olika priser på privatleasing.

Topplista över bilar
Under perioden jan-jun 2017 var Golf den populäraste bilmodellen att privatleasa, tvåa kom Polo och på en tredje plats placerade sig Volvo V40. Det snabbast växande bilmärket inom privatleasing under perioden var Peugeot som nu har två av sina modeller på topp 10-listan, 2008 och 208.

topp privatleasing

Källa: MRF

Länkar till broschyren samt till Volkswagens skötselguide för privatleasade bilar.

MRF
Volkswagen

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.

Leave a reply