Sign in / Join

Volkswagen satsar på en mindre SUV – T-Roc

Nu har också Volkswagen en kompakt-SUV i sitt utbud. Och varför inte, segmentet med småsuvar spås växa stort de närmaste åren. Och på tal om SUV. Här vill vi förtydliga att ordet SUV idag inte nödvändigtvis betyder att bilen är fyrhjulsdriven. Det finns flera exempel där bilföretag lanserat en SUV som kommer både som framhjulsdriven och med fyrhjulsdrift. SUV har snarare blivit ett begrepp för en bil med högre frigång, lite terrängdetaljer, hasplåtar och kaxigt utseende. Ibland marknadsförs bilarna som crossover, B-suv, bilar med SUV-känsla eller SUV-egenskap. Och om du tänker efter, hur ofta hör du ordet stadsjeep numera? Ja, bara så du vet varför SUV återkommer i nästan vart och varannat inlägg.

Men tillbaka till småsyskonet till Tiguan, Volkswagen T-Roc. Förförsäljningen av T-Roc har redan startat men själva premiären hos återförsäljarna är planerad till januari 2018. Målgruppen för T-Roc är främst de yngre boende i storstadsregionerna. Men eftersom bilen har egenskaper som tilltalar även andra, som gamla ägare till Golf Plus och andra högre bilar, är det inte omöjligt att köparna är spridda åldersmässigt.

− Vi ser verkligen fram emot att lansera denna helt nya modell i det blomstrande kompakt-SUV-segmentet. Med sin höga säkerhetsnivå, uttrycksfulla design, sin funktionalitet och sina dynamiska köregenskaper, kommer T-Roc att stärka varumärket Volkswagen ytterligare. Den passar perfekt för den svenska marknaden och vi har all anledning att tro att den blir en riktig storsäljare, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

I Sverige kommer två modellversioner av T-Roc att erbjudas: ”T-Roc” (grundversion) och ”T-Roc GT”. Redan i grundutförande levereras bilen med avancerad teknik, som närområdesbevakaren Front Assist med City Emergency Brake (autobroms) och Pedestrian Monitoring (fotgängarigenkänning), automatisk multikollisionsbroms, trötthetsvarnare och Lane Assist (filhållningsassistent).

T-Roc mäter 423,4 cm på längden (25,2 cm kortare än Tiguan) och har ett avstånd mellan axlarna på 260,3 cm. Bredden är 181,9 cm och höjden 157,3 cm.

Som tillval kommer man kunna välja kontrasterande takfärg och för interiören finns det flera färgalternativ att välja bland. Vill du smycka bilen med mer än färg finns det tillval som till exempel panoramasoltak, Beats ljudsystem och 18-tumsfälgar samt olika färdiga paket. På den svenska marknaden är det helt inglasade infotainmentsystemet Composition Media med 8″-display standard i alla versioner av T-Roc.

I Sverige erbjuds följande motorversioner från start:

Bensinmotorer:

1,0 TSI 115 hk, 6-växlad manuell, framhjulsdrift: från ca 214 900 kr

2,0 TSI 190 hk, 7-växlad DSG, 4MOTION: från ca 264 900 kr

2,0 TSI 190 hk, 7-växlad DSG, 4MOTION GT: från ca 289 900 kr

Dieselmotorer:

2,0 TDI 150 hk, 6-växlad manuell, 4MOTION: från ca 259 900 kr

2,0 TDI 150 hk, 7-växlad DSG, 4MOTION: från ca 275 400 kr

Fler motoralternativ att vänta:

2,0 TDI 190 hk, 7-växlad DSG , 4MOTION GT: släpps preliminärt i mitten av februari 2018.

1,5 TSI 150 hk, 7-växlad DSG , 4MOTION: släpps preliminärt i juni 2018.

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.