Sign in / Join

Vita bilar fortfarande populärast (i Europa)

Äntligen verkar det som om vi kommer slippa se alla bilar i silvermetallic, det som benämns som grått i rapporten från tyska kemiföretaget BASF som tillverkar bilfärger. Där är vitt den populäraste färgen på bilar i Europa med en andel på 29 procent. Även om vitt är den populäraste bilfärgen i Europa finns det undersökningar som visar att vi i Sverige föredrar svarta bilar. Svart kommer annars tvåa i Europa följt av grått. Bland de kromatiska färgerna är blått fortfarande mest populärt med 10 procent, något som inte stämmer helt på den svenska marknaden där blå bilar återfinns först på en sjunde plats.

Det går att utläsa vissa skillnader när fordonssegmenten jämförs som att små bilar ofta är vita eller har en kromatisk färg medan den dominerande färgen för SUV:ar är grått. Nästan 80 procent av alla bilfärger 2016 tillhörde den akromatiska (svart och vit) färgskalan.

När samma företag trendspanat för det närmaste året har de referenser till vår digitala värld, vårt behov av att vara uppkopplad – eller inte uppkopplad.

Digitala växlingar – blått och ljusa färger
Den blå färgen som spås komma starkt står för digitaliseringen av människokroppen medan ljusa varma beige färger som också kommer stort speglar hudens aspekter.

Ökande anslutning – pastell och kromatiska färger
Pastell och kromatiska färger representerar det som sker när bilar utvecklas till komplexa produkter som kommunicerar med förare och miljö. Invecklingen av vår koppling till objekt återspeglas i gnista och en blandning av skarpa och tydliga effekter. Pastell och kromatiska färger betonar den unika egenskapen hos den digitala tiden.

Personligen tycker vi fortfarande att röda bilar är något extra. Men självklart skulle det vara kul med gröna och gula bilar på våra vägar. Eller vad tycker ni?

Nedan färgskalan från BASF där de presenterar 65 billacksfärger som kommer bli vanliga.

Billack BASF

 

Följ MotorKvinnan
Jag godkänner att mejladress hanteras av e-postprogrammet MailChimp ( more information )
Nytt om bilar, trendspaning och andra motornyheter. Direkt till din inkorg.
Vi tycker inte heller om spam. Därför kan du känna dig trygg i att din mejladress stannar hos oss. Och att du inte kommer få mejl dagligen från oss.

Leave a reply